consum conscient i transformadorBaratagarrar és un projecte de consum conscient i transformador que naix de la reflexió sobre la nostra forma de consumir, i de la necessitat de prendre consciència del poder que tenim per a transformar la forma de producció, per crear noves formes de relació i de consum.
I per això encetem aquest projecte obert d'intecanvi i d'encontre amb gent que estiga interessada en aquestos temes, on poder aprendre els uns dels altres. Volem intercanviar ferramentes per poder ser més respectuosos amb el nostre entorn i amb nosaltres mateixos.

Baratagarrar pretén configurar-se com un espai al voltant del qual s'inicien, de moment, aquestes iniciatives:


TALLER SETMANAL DE RECICLATGE DE ROBA
embolcalls per a entrepans fets a partir de teles reutilitzades

Les persones que participem del GRUP DE RECICLATGE reivindiquem les coses usades, gastades i amb la marca del temps... i volem continuar fent-les nostres i donant-lis ús després de la seua caducitat programada pel capital i el benefici, redissenyant-les i donant-lis una segona utilitat. No volem entrar en el cercle del consum massiu i barat  a costa dels drets de les treballadores dels països empobrits ni de l'espoli dels recursos naturals. Ens ajuntem per reciclar roba, però també per fer coses noves, com embolcalls de tela, saquets, bosses per anar a comprar, llibres, targetes... per tal d'anar canviant hàbits de consum, reformulant estratègies de lluita i cercant altres formes de relació i treball en conjunt.

Interessats envieu correu a Lucia: luchishaw@hotmail.comMINI TENDA GRATIS DE COMPLEMENTS
Entenem la tenda gratis de complements com una alternativa de consum sostenible que, juntament amb altres iniciatives, puga ajudar-nos a reduïr el nostre nivell de consum.

És un espai d'intercanvi de complements (bosses de mà, collars, mocadors, barrets, ulleres de sol, cinturons…), on portar aquells que ja no utilitzes però són bonics i estan en bon estat i/o endur-te a casa complements que t'agraden.

Perquè “mini”? L’espai de caMot, limitat i utilitzat per a moltes coses diferents, no ens permet fer una tenda gratis de roba, que ocupa molt d’espai, però sí una de complements, que només ocupa una prestatgeria mòbil a l’espai!

Perquè de complements? Amb la deslocalització de les tendes de roba i complements s'està produïnt a altres parts del món (Indonèsia, Marroc, Xina...) sense restriccions legals ni ambientals. Això fa que la roba siga molt barata, i fomenta que la gent en comprem més.

Però la roba i els complements tenen un preu molt car a nivell ambiental:
     Les fibres naturals, com el cotó, s'obtenen d'explotacions agràries intensives que utilitzen molts plaguicides químics que perjudiquen la nostra salut i l'equilibri ecològic de la terra.
     Les fibres artificials procedeixen d'indústries químiques, que contaminen aigües i atmosfera. A més, són derivades del petroli, un recurs no renovable que provoca gran impacte mediambiental.
-     A més a més, durant la producció el problema deriva dels tints i blanquejants, que són també substàncies químiques.

I la roba i complements tenen un preu molt elevat a nivell humà:
-       Estan confeccionats en païssos empobrits per tal de reduir costos laborals i fiscals.
-       Es manufacturen en maquiles, fàbriques tèxtils amb poca tecnologia situades a zones franques (lliures d'impostos).
-       Les condicions de les treballadores (la majoria són dones) són abusives, amb jornades de 12-14 hores diàries, amb sous que els permeten apenes sobreviure i amb un dia lliure a la setmana (o cap)

 Per afavorir l’intercanvi dels objectes més voluminosos que no utilitzem, hem creat un tauler d’anuncis on oferir i/o demanar electrodomèstics, mobles, roba, etc.

Pots posar-te en contacte amb Ester: totapedrafaparet@hotmail.com


I, a més, TALLERS PUNTUALS DE SABÓ, CONSERVES, COSMÈTICA...  

per fomentar l'alimentació i la higiene sana i natural sense conservants, additius, colorants... mitjançant la recuperació de procediments tradicionals o nous. Aprenem a elaborar-los! 
Punxant ací podeu veure'ns alguns.