divendres, 12 de setembre de 2008

Ni Rei ni Rus


Els amics Luís i Susi ens han fet arribar un text des de Bolívia.Ací vos deixem un extracte del correu que ens han enviat i més abaix el text que ens proposaven publicar al bloc.
"Hola! He trobat aquest escritet al llibre d'Eduardo Galeano Espejos , i pense que pot ser interessant 'pujar-ho' al bloc de Camot , amb el títol Ni Rei ni Rus. D'ací un parell de setmanetes estarem al País Valénciá ; contactarem amb vosaltres, per a que ens feu una visiteta, o fer-vos-la nosaltres a Xátiva. Salutacions a Camot"

Contractes
Mentre naixia el segle divuit, un rei borbò es va asseure per primera vegada al tron de Madrid.
Així que estrenà la corona, Felip V es feu traficant de negres.
Signà un contracte amb la Compagnie de Guinée, francesa, i amb el seu cosí, el rei de França.
El contracte atorgava a cadascú dels monarques el 25% dels guanys per la venda de quaranta-vuit mil esclaus a les colonies espanyoles d'Amèrica durant els següents deu anys. i establia que el tràfic devia realitzar-se en vaixells catòlics, amb capitans catòlics i mariners catòlics.
Dotze anys desprès, el rei Felip signà un contracte amb la South Sea Company , anglesa, i amb la reina d'Anglaterra.
Aquest contracte atorgava a cadascú dels monarques el 25 % dels guanys per la venda de cent quaranta-i-quatre mil esclaus a les colonies espanyoles d'Amèrica, durant els següents trenta anys, i establia que els negres no podien ser vells ni defectuosos, que havien de tindre totes les dents i dur en lloc visible els segells de la corona espanyola i de l'empressa britànica ,marcats a foc.
Els propietaris garantien la qualitat del producte.

Text: E. Galeano
Traducció: Luís Carmona
Il·lustració: Banksy