dimecres, 12 de gener de 2011

Així fou la Nit al Ras (més o menys)

Unes quantes persones començaven a muntar uns llits davant de Correus mentre eren observades, amb mirada atònita i expectant, pels vianants. Era el preludi de la Nit al Ras, l'acció que caMot i Cremats havien anunciat per a eixe dia 7 de gener a les 19:30 h.

Quatre llits amb frases escrites als llençols. A una d'elles es podia llegir el següent: " 'Estic separada, tinc dos fills i cap de diner. Em van a tallar la llum i l’Ajuntament diu que no em pot ajudar, que no hi ha ajudes d’emergència. Sols demane 48 euros'. Testimoni d’una doneta a la cua de la Consolació.". Un altre exemple: "Al monestir de la Consolació es dóna menjar tots els dies a unes setanta persones. Alguns són nascuts ací, d'altres vénen de fora. A quasi tots els falten diners, treball i salut. A un món dominat pels negocis, pels mercats financers, ells ho passen molt malament. I si hi estigueres dins eixe grup?".

La gent es parava a mirar-ho i, de pas, agafava un díptic on s'explicava la iniciativa i s'informava de les reivindicacions plantejades. Poc a poc, allò es va convertir en una nombrosa concentració de personal que, veient que hi havia micròfon, altaveus i guitarres, esperava l'inici d'alguna cosa. També, d'altres ja coneixien l'acció, atès que se n'havia parlat a la ràdio i als diaris.

Al voltant de les 20:30 h, un membre del col·lectiu Cremats va llegir un manifest que hi havia penjat a la façana de l'edifici de Correus. Aquest començava amb les següents paraules: "A Xàtiva, com a altres llocs del nostre primer món, hi ha moltes persones sense els recursos mínims per a viure amb dignitat". Després, s'exposaven les tres reivindicacions concretes: que l'Ajuntament destine els 25.000 euros, retallats al Fons Valencià, a les ajudes d'emergència; que els 40.000 euros suprimits de partides com bombers i partits polítics també s'hi destinen a ajudes d'emergència; i que els grups de l'oposició es pronuncien a favor del segon punt pel que fa a la quantitat que se'ls ha suprimit.
Quant als convidats del món de les lletres i la cançó, Toni Cucarella no hi va poder participar a causa d'una forta afonia, però, tot i estar patint un seriós constipat, es va apropar a la concentració. Andreu Valor, jove cantautor de Cocentaina, va encetar les actuacions tocant els seus temes amb lletres crítiques. El tàndem format per l'escriptor Toni Espí i Toni de l'Hostal va oferir una part seriosa i una altra més lúdica, amb poemes musicats. El de l'Alcúdia, el segon Toni, continuà en solitari exhibint el seu gran enginy humorístic, no exempt d'alta qualitat melòdica i interpretativa. Finalment, els dos Tonis, juntament amb Valor, cantaren una preciosa versió de M'aclame a tu, d'Ovidi Montllor.


Actuació d'Andreu Valor


Durant la nit, es projectaren missatges com aquest


Toni Espí i Toni de l'HostalEn acabant les actuacions, hi hagué un sopar obert a tothom. Fou un moment per a la conversa, les opinions, les suggerències, les rialles, l'apropament entre persones que no es coneixien...


Durant el sopar


Després, un grup més reduït ens quedàrem vetlant durant una llarga estona i, ja cansats i amb son, començàrem a muntar la tenda de campanya per tal de passar la nit al ras.
En l'apartat del suport polític a la iniciativa, cal destacar EU, partit que va difondre el mateix dia 7 una nota de premsa recolzant la Nit al Ras. A més a més, membres del grup hi van estar presents i el mateix Miquel Lorente va col·laborar activament i ens va acompanyar fins ben entrada la matinada. Roger Cerdà, del PSPV, també hi estigué a l'acció durant les actuacions.

caMot es troba, aquests dies, dins el procés de valoració de la iniciativa. Sabem que tenim les portes obertes a la col·laboració amb els grups de l'oposició.

Agraïm la participació dels artistes convidats i, també, l'assistència de tota la gent que ens va recolzar aquella nit.