diumenge, 11 de maig del 2008

Les notes sonaven a l’Holocaust


El passat divendres 9, al saló d’actes de la Casa de la Cultura de Xàtiva, tingué lloc l’espectacle poètic i musical: Músiques de l’Holocaust, sota l’organització de l’associació Amics i amigues de Camot. La cita fou a les huit de la vesprada, però una mitja hora abans ja anaven acudint per poder escollir un bon lloc.

La sala estava plena de gent, més de la que s’esperava. Les dues-centes entrades disponibles foren venudes i, a més a mes, s’afegiren divuit cadires més; un gran èxit. En sortir els artistes, vestits amb roba de l’època i la situació que representen, els aplaudiments de la multitud els donaren la benvinguda.

Una vegada al seient, comença a sonar la música de la mà de Brossa Quartet de Corda i s’escolta com la veu del poeta i actor Elies Barberà recita aquells escrits que ens deixaren en forma d’herència els qui visqueren i sofriren la cruesa dels camps de concentració durant l’Alemanya nazi.

Amb sols dos violins, una viola, un violoncel, un acordió i una veu amb caràcter, els protagonistes de l’espectacle aconseguiren el seu propòsit, fer reviure el talent musical i literari d’alguns dels artistes que restaren com a esclaus baix la dictadura d’Adolf Hitler; el millor homenatge que es pot desitjar.

El públic va poder gaudir d’algunes composicions musicals com l’Himne del Partisans, El jardí de les avellanes o Vals gitano. I també de fragments literaris de supervivents als camps de concentració com per exemple Jorge Semprún o Primo Levi.

L’emoció fou inevitable. Era tan fort el sentiment que els autors reflectiren tant a la música com als escrits que més d’un assistent no pogué contenir les llàgrimes.

Al finalitzar l’acte, en vista de l’èxit, el públic demostrà el seu grat amb una llarga estona d’aplaudiments.

Text: Eva Calabuig
Fotografia: Vicent Marchirant Pla