dijous, 28 de maig del 2009

Comunicat de l’Assemblea Cremats sobre la Fes Jove 2009

Sabem que anem amb retràs, però és el que te fer les coses col·lectivament

El dissabte 16 de Maig va tenir lloc a Xàtiva la Fes Jove 2009, organitzada per les associacions juvenils socarrades i coordinada pel Consell de la Joventut de Xàtiva. Cremats tingué el plaer de participar com associació convidada.

Des de Cremats decidirem organitzar jocs per a que els joves passaren un bon dia divertint-se i jugant, però a la vegada informant i convidant a la reflexió sobre l’estrany i desconegut procés de constitució de la Unió Europea. Un dels jocs era: “Destrueix Europa a pilotades” on es va representar la bandera de la Unió Europea, amb 10 estels que representaven algunes de les conseqüències d’aquest procés, sobre la que els joves descarregaven tota la seua ràbia llançant el baló contra la desigualtat que més odien. Un altra activitat era “el pitUEniso” que prevenia del futur que els joves tenen en aquest nou context. Aquest amb tocs catastròfics i d’humor intentava prevenir i donar solucions per a no caure en la “mala vida” a la que ens condemna aquest nou escenari. Ja per als més majors repartirem prop de 500 llibrets amb informació sobre el tema amb l’ajuda dels amics i amigues de caMot; per tal d’informar-nos de cara a les pròximes eleccions europees.

A més, davant l’augment de productes transgènics, Cremats optà per una alimentació ecològica i sana. Així, amb l’ajuda de dos membres de la “Koordinadora de Kolectius del Parque” (als quals agraïm la seua col·laboració) posarem a l’abast dels joves un estrany invent nomenat “la bicibatedora”. Com diu el seu nom es tracta d’una bicicleta fusionada amb una batedora on l’energia és proporcionada pel pedaleig. Amb aquest instrument els xiquets podien fer-se el seu batut amb fruita i llet ecològica. Al mateix moment que cuidaven el planeta podien gaudir d’un batut natural fet per elles i ells mateixos.

Cremats va aprofitar aquesta ocasió per a defendre i reivindicar la cultura valenciana. S’utilitzaren panells de paper on joves i adults recollien refranys populars de les nostres terres, que acabaren plens d'aportacions que eren desconegudes per a nosaltres. També rendirem un petit homenatge a l’escriptor valencià Joan Fuster, amb la lectura d’alguns dels seus aforismes. Aquestes coses mantenen viva la cultura de la gent de Xàtiva, per aquest motiu guardàrem el mural com a record i aportació cultural per a futures ocasions.

Fa poc l'alcalde de Xàtiva i president de la Diputació de València “el Rus” ens va demostrar un altra vegada la seua incultura i ignorància. En aquesta ocasió atacà amb insults als professors que segons ell maldeien les paraules “aleshores” i “gairebé”, pròpies de la nostra llengua. Per la nostra part, ofesos com a valencians, però des de la quotidianitat d’aquets fets, ens agafem aquestes tonteries amb humor, i férem un adhesiu que deia “aleshores, jo també sóc giliPPolles”. Què dir, que van ser un èxit total, més de 150 persones anaven per l’Albereda de Xàtiva amb l’adhesiu. Llàstima que férem tan poques, ja que a les 12 del migdia no ens quedaven i la gent venia a la taula a demanar-ne més.

Per a finalitzar els actes actuaren el grup de hip-hop de l’horta “Vagos y maleantes” que ho feren de cine! I ondaren la bandera antifeixista durant el concert. També convidaren a pujar a l’escenari als companys de “Costra Rap”, de Madrid. Un component d’aquest grup reflexionà sobre la situació política actual, des del rap combatiu, expressant lliurement els seus pensaments. Pareix que va ferir la sensibilitat de certes persones, que amb una cridada telefònica mobilitzaren a la policia, per intentar parar l’actuació amb excuses barates. Aquesta anècdota ha vingut perfecta per alguns mitjans de comunicació que han començat a manipular sense miraments. Per què als mitjans no es citaren les bones paraules d’agraïment que pronuncià el company d’Alcorcón? Per què afirmaren que hi havia una desena de policies quan realment eren la meitat?

A Cremats també ens sap greu que el grups “20 gramos” i “1000 batalles” no pogueren tocar aquell dia. Ja intentarem fer alguna festa per a que aquestos puguen participar amb nosaltres.

Per a finalitzar, citar que diverses associacions de Xàtiva denunciaren, mitjançant un petit manifest, l’externalització de serveis públics juvenils (com ara el nou parc d’skate, la nova ubicació de l’I.E.S. Simarro, el cinema, el CCX, etc) o, fins i tot, la inexistència d’un poliesportiu. Sense deixar de banda la necessitat d’algunes agrupacions de dinamització juvenil, de tenir locals en condicions per a millorar la prestació d’aquestos serveis tan imprescindibles, als quals no poden accedir per falta de recursos. Aprofitant la Fes Jove, repartirem aquest manifest, amb l’objectiu de conscienciar a la gent de Xàtiva, de la necessitat de revitalitzar el casc antic i integrar als joves dins de la ciutat. Perquè no volem anar a jugar fora de Xàtiva mentre mor el seu cor.

Aquest el dissabte 30 de Maig a les 20 hores tindrà lloc al local de caMot (C/Blanc, 9) l’encontre “Volem una ciutat on cabem totes i tots” per tal de debatre aquesta situació.
Des de les associacions signants d’aquest manifest: Assemblea Cremats, caMot, scouts Jamboree i Cohinoor, amb el suport del Consell de la Joventut de Xàtiva, volem convidar a totes les entitats i persones que vullguen compartir la seva opinió al respecte a aquest encontre.