diumenge, 27 d’abril del 2008

MÚSIQUES DE L'HOLOCAUST



El divendres 09 de maig a les 20h a la Casa de la Cultura de Xàtiva tindrà lloc el concert "Músiques de l'Holocaust", organitzat pel Col·lectius d'Amigues i Amics de Camot, amb la col·laboració del Brossa Quartet.
Es tracta d'un emotiu recital que barreja músiques de tradició jueva i klezmer amb textos de supervivents dels camps de concentració nazis. Al document adjunt trobareu el cartell i més abaix vos deixem un extracte del text de presentació del programa. Entre els membres del Brossa Quartet estan els xativins Elies Barberà (que recitarà els textos) i Imma Lluch (que tocarà la viola).
L'entrada al concert té un preu de 5 euros. Els diners que s'arrepleguen aniran íntegrament destinats a les diferents activitats i programes que ofereix Camot (castellà i valencià per a dones immigrants, taller de reciclatge de roba, punt d'informació sobre drets socials, projecte d'agroecologia, etc.). Les entrades es poden retirar al local de Camot (al C/ Blanc número 9 els dilluns i dimarts de 19 a 20:30 h) i a la Papereria La Tella (al C/ Professor Sanchis Guarner). El telèfon d'informació és el 96 228 36 97.
Vos esperem.
CaMot

Text tret del Programa de "Músiques de l'Holocaust":
El propòsit de “Músiques de l’Holocaust” és senzill. El Brossa Quartet de Corda i Gregori Ferrer, sense cap altra ambició que el reflotament d’unes melodies que permetin fer memòria, hem escollit algunes d’aquestes peces i n’oferim un arranjament particular per a quartet de corda i acordió. Entremig hem afegit altres peces populars properes a les cultures atacades, fent un exercici d’imaginació possibilista, donada la dificultat d’accés a molts dels arxius descatalogats. Música que, sense cercar la complexitat dels compositors del segle XX, n’utilitza els seus instruments per dibuixar-nos emocions ben contrastades: el dramatisme de la situació i les espurnes d’una felicitat immediata, d’una celebració de la supervivència.
I paral·lelament, amb la col·laboració de l’actor i poeta Elies Barberà, hem bastit un entramat de textos de molts supervivents –o d’autors que en coneixen experiències de ben a prop– que ens permeti fer un viatge per quatre conceptes bàsics: entrada a l’univers dels camps / supervivència / mort / regeneració. Confiem que la combinació ajudi a copsar la transcendència i profunditat del context.
En definitiva, senzillament música i paraules. Música d’arrel per reviure el corol·lari d’emocions de les víctimes. I paraules dels supervivents, per redibuixar-nos de nou una memòria històrica que massa sovint roman oblidada i que es continua repetint, fins al punt d’alterar el rol de víctima i botxí.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quina canya de concert. Jo l'he vist i em sembla impressionant. Enhorabona per programar-ho, és una bona manera de fer pensar sobre l'estupidesa de les guerres.
Salut i endavant