dimecres, 22 de desembre del 2010

Crònica de la mesa rodona post-29S


El passat 10 de desembre va tenir lloc, a la Casa de Cultura de Xàtiva, una mesa rodona organitzada per caMot al voltant de la situació post-vaga general 29S. Cinc eren els representants d'organitzacions sindicals que havien confirmat la seua assistència: Pep Esteve (UGT), Antonio Pérez (CGT), Manuel Aragó (CNT), Jesús Picazo (CCOO) i Vicent Mauri (Intersindical Valenciana).

Finalment, la mesa es va veure reduïda a tres ponents. Tant CGT com CCOO ens van comunicar que no hi podien assistir: els primers, amb un dia d'antelació; els segons, telefonant una hora abans (un altre membre d'aquest sindicat, Cloti Iborra, va substituir Jesús Picazo de manera espontània; en principi, estava allí com a part del públic assistent). Pel que fa a UGT, no van acudir i tampoc es van posar en contacte amb caMot per comunicar-ho.

Va començar Manuel Aragó, de CNT, qui va criticar els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, afirmant que, amb les seues estratègies, no contribueixen a combatre la precarietat. Segons el ponent, la negociació no condueix a res, com ho demostra el fet que cada nova reforma laboral deixa els treballadors en una situació pitjor que l'anterior. En paraules d'Aragó, l'única opció ha de ser la revolució, per tal de transformar la societat. Tot i això, va dir que, des de CNT, es recolzaven les mobilitzacions del passat dissabte 18 de desembre.


Vicent Mauri, de la Intersindical Valenciana, va destacar la importància de la unitat d'acció en les mobilitzacions. Des del seu punt de vista, si el Govern espanyol no fa marxa enrere en les seues polítiques neoliberals, caldrà anar a una nova vaga general. Per altra banda, Mauri va enumerar una sèrie de propostes: reducció de la jornada laboral i establiment d'una renda social per a totes les persones, entre d'altres. Segons el representant d'Intersindical, és important apostar per reformes concretes, més enllà que això no signifique una transformació del model econòmic.

Cloti Iborra, qui no havia preparat la seua intervenció pels motius ja esmentats dalt, va fer autocrítica en relació al paper que CCOO ha jugat en ocasions anteriors (també va jutjar malament el fet que el seu sindicat avisara una hora abans de la seua no assistència a la mesa). Tanmateix, va considerar que l'organització treballa ara mateix en una bona direcció, conjuntament amb grups com ATTAC. Les propostes de la ponent foren, en part, coincidents amb les de Vicent Mauri. Aquests dos sindicats, conjuntament amb UGT, van convocar les manifestacions del 18 de desembre.

El públic assistent va intervenir amb diverses preguntes, la qual cosa donà lloc a aprofundir en els aspectes ja exposats. També hi hagué crítiques al model actual de sindicalisme i al fet que no hi haja una tasca d'aquests relacionada amb les persones aturades.